Алпинисти ще развеят плевенския флаг на Мон Блан
Алпинисти ще развеят плевенския флаг на Мон Блан / Вероника Христова

Петчленна група алпинисти подготвя зимно изкачване на връх Мон Блан, това оповестиха двама от организаторите - Руси Дженев и Георги Петров. Българска експедиция по този маршрут се прави за пръв път през зимата.

Те част от мащабен проект, целящ покоряването на няколко петхилядника. Крайната цел на българските алпинисти, които са от Плевен и Пловдив, е покоряването на безименен връх в Хималаите, който да бъде кръстен на името на Плевен или България. Мон Блан е най-високият връх на Алпите и цяла Западна Европа. Височината му е около 4 810 метра. За първи път е изкачен на 8 август 1786 г. от Жак Балма и Мишел Пакар.

Зимното изкачване на Мон Блан е нелека задача, тъй като по това време на годината температурите там са  минус 25 - минус 30 градуса. Дори една мъгла може да бъде изключително опасна, поясниха алпинистите. Те се ангажираха да занесат и да развеят от върха флага на Община Плевен, която от своя страна ще подкрепи финансово експедицията. Всичките петима членове са алпинисти с изключително богат опит - по 20, 30 дори 40 години в планините. Екипировката също е отлична, затова, освен изненадите на времето, не очакват други проблеми.

Ръководител на групата ще бъде Георги Петров, който има 48 години стаж по върховете-многохилядници. Той сподели, че са планували изкачването на Мон Блан да продължи 4 дни, но поясни, че всичко зависи от метеорологичните условия. Предвидено е групата да тръгне от България на 14 февруари. В самото покоряване на върха ще частват Руси Дженев, Звезделин Таков и Георги Стамов.

Алпинистите имат идеята покоряването на върха да бъде споделено с българските медии чрез интернет-връзка. Следващите цели, включени в проекта им, са двата петхилядника Арарат в Турция и Казбек в Грузия. Атакуването на шестхилядника в Хималаите плануват за есента.