Активизира се свлачище в района на новото депо за отпадъци
Активизира се свлачище в района на новото депо за отпадъци / obshtina.pleven

На среща с журналисти, кметът на Плевен Георг Спартански съобщи, че в района на новооткритото депо за отпадъци край Плевен се е активизирало свлачище.

Той уточни, че става въпрос за асфалтовия път в сметището, водещ към клетката, който се е пропукал по осовата линия на едно място, а в друг участък е пропаднал.

Активизира се свлачище в района на новото депо за отпадъци
netinfo

"Там, където е ретензионният резервоар за отпадни води се е получило свлачище - в долния му край. Резервоарът има много дълбоки основи и за сега няма опасност от нарушаване на целостта му, но от едната му страна - под асфалтовия път има хлътване на земната маса с денивелация от около два метра", обясни кметът.

Той каза, че е изпратено уведомително писмо на изпълнителя и той е посетил със свои експерти мястото, за да установи дали проблемът е от не добре свършена работа или става дума за обектиени природни дадености.

Активизира се свлачище в района на новото депо за отпадъци
netinfo

Георг Спартански е уведомил и МОСВ, с молба да бъде изпратена комисия от експерти, които да установят настоящото сустояние на депото и на започналото там свлачище, да предпишат мерки и да дадат оценка за причините за свлачищните процеси.

Георг Спартански уточни, че ако се окаже, че причините са в изпълнителя на обекта, той ще трябва да предприеме действията по укрепването на свачището, за да се предотврати разширяването му.

"Ако става дума за процеси, които не могат да се вменят на изпълнителя, ще се обърнем към Мминистерството на регионалното развитие, за спешно отпускане на средства за извършването на укрепителните работи.