Акордеонистите от НУИП.Пипков триумфираха в Танцуващи клавиши
Акордеонистите от НУИП.Пипков триумфираха в Танцуващи клавиши / dariknews.bg

 

С 10 награди - осем първи места и две втори, при една неприсъдена първа награда, се завърнаха трите акордеонни ансамбъла - Ансамбъл "Акордеомания", квартет "I & M" , дуо и седемте индивидуални изпълнители , от 11-тото издание на конкурса "Танцуващи клавиши" в Нови Пазар.
Възпитаниците на Ценка и Румен Тодорови от НУИ "Панайот Пипков", се откроиха сред 50-те участници в конкурса с прецизните си изпълнения на жанрово разнообразни произведения от различни стилове.

Според Румен Тодоров, поредният успех се дължи и на факта , че в акордеонната школа на НУИ се залага на съвременни световно признати автори и на български творци,създали произведения за акордеон след 2000 - та година.
По време на гостуването си във Франция през април, при срещата с бащата на световно известния Ришар Галиано - 85 годишният Люсиен Галиано се удивлява ,че нашите изпълнители свирят с инструменти , изработвани в някогашната Източна Германия, предвид това, че са доста стари, а внучката му изразява искреното си възхищение от интерпретацията на прозведенията на баща й.

Предстои закупуване на съвременни инструменти с участието на училището по проект "Модернизиране на професионалното обучение", което ще отговори и на съвременните стандарти в акордеонното изкуство - престижните марки акордеони струват по 2-3 хиляди евро.

 

В НУИ "Панайот Пипков" се обучават акордеонисти от близо 40 години, а първият акордеонен оркестър в Плевен е създаден преди 30 години от Георги Гълъбов. Талантите ни са поканени от доайена на акордеонното изкуство на 80-я му юбилей на 30 май в Музикалната академия в София. В края на месеца започват и записите за първия диск на младите изпълнители .

На 24 май, акордеонистите, сред които са и двамата абитуриенти - Мария Гешевска и Мартин Иванов, ще се включат в тържествата в град Искър в деня на техния бал.
На 16 май, акордеонистите =е участват в концерт по повод празника на Плевен на оркестрината в Градската градина. На 17 и 18 май изпълнителите ще гостуват на НУ "Христо Ботев". Акордеонистите ще се включат и в благотворителния концерт, иницииран от Училищното настоятелство на НУИ"П.Пипков" с председател г-жа Петя Василева.