В област Плевен 3600 ученици от 1-ви до 4-ти клас ще се върнат в училище от следващата седмица, като преди да започнат учебните часове ще бъдат тествани,  съобщиха от Регионалното управление на образованието (РУО) в Плевен, където вече са доставени тестовете.

Тези ученици са в паралелки, в които повече от 50 на сто от родителите са заявили съгласието си децата им да бъдат тествани два пъти седмично. Останалите, чиито майки и бащи не са съгласни с тестовете, ще са онлайн.

Учениците в община Никопол се връщат в клас

Тестването на децата от 1-ви до 4-ти клас в област Плевен ще започне от 16 ноември. То няма да се прилага само в община Никопол, където заболеваемостта от COVID-19 е под 250 на 100 000, и там учебният процес е напълно възстановен.

От следващата седмица онлайн остават изцяло учениците от 5-ти до 12-ти клас в общините Плевен, Белене, Пордим, Гулянци и Левски. В ротация ще са техните връстници от общините Червен бряг, Долни Дъбник, Долна Митрополия, Кнежа и Искър.

От РУО са създали организация за раздаване на тестовете в училищата и призовават родителите да участват като доброволци в проверката на децата.
БТА