31 млн. лв. е бюджетът на община Ловеч за 2015 г.
31 млн. лв. е бюджетът на община Ловеч за 2015 г. / dariknews.archive

Общинският съвет прие бюджета на община Ловеч за 2015 г. Той възлиза на близо 31 млн. лв. Приходите са от делегирани държавни дейности - 16,7 млн. лв., и от местни дейности - малко повече от 14 млн. лв. В размерите и на двата източника са включени преходните остатъци от 2014 г. за делегирани държавни дейности (2 млн. лв.) и местните приходи (около 870 хил. лв.).

При разходите по видове най-голям е относителният дял на трудовите разходи (48,14 %), разходите за издръжка (35,7 %) и капиталовите разходи (11,61 %). По функции и тази година най-голямата тежест е на функция „Образование" (38,34 %).

На заседанията на постоянните комисии бяха направени две предложения. Едното беше свързано с определяне на средства за подобряване на материално-техническата база в учебните кабинети в училищата, за което също са осигурени средства в размер на 30 000 лв., които ще бъдат разпределени на конкурсен принцип. Второто предложение бе за закупуване на репатриращ автомобил. На сесията бе възложено на ръководителя на отдел „Самоохрана, контрол, обществен ред и сигурност" да направи проучване и да изготви анализ за необходимостта от въвеждане на репатриращо пътно превозно средство за града и уреждане на дейността му в срок до 31 март, след което да се вземе решение.

В капиталовата програма за 2015 г. са заложени 12,6 млн. лв. - от целева субсидия от републиканския бюджет 1 млн. лв., с които ще се извършат основни ремонти на улици в града, населените места и общинската пътна мрежа и за строителен надзор за рекултивация на старото градско сметище, 1 млн. лв. собствени бюджетни средства, насочени основно за доставки за нуждите на звената от всички дейности, за апаратура за МБАЛ - Ловеч, ремонтни дейности и за разработване на проекти, 9 млн. лв. други външни източници, от които 2,2 млн. лв. одобрени средства от ПУДООС за рекултивация на старото градско сметище, 1 млн. лв. втори етап на вътрешната водопроводна мрежа в с. Малиново по сключен договор с изпълнител и 5,6 млн. лв. за ремонт на улици в кварталите Гозница и Дикисана, за които ще се търси външно финансиране, и преходен остатък от 1 млн. лв. - основно от средства по сключени, но незпълнени през 2014 г. договори за ремонти и за доставки.

По оперативна програма „Регионално развитие" община Ловеч изпълнява три проекта на обща стойност над 9,8 млн. лв., като през годината ще бъдат усвоени около 6 млн. лв. Предстои окончателно плащане по проект „Подкрепа за развитие на туристически атракции в община Ловеч". В рамките на годината ще приключи и проектът „Зелена, достъпна и привлекателна градска среда в Ловеч" - ж. к. „Червен бряг". По проект „Техническа помощ за подготовка на инвестиционни проекти в подкрепа за следващия програмен период 2014 - 2020 г." предстои сключване на договорите за проектиране с избраните проектанти. Това са проекти за рехабилитация на Зоопарка, преустройство и реконструкция на сградата на Младежкия дом, преустройство и рехабилитация на Покрития мост, рехабилитация и нови пространствени решения на пешеходната зона в централната градска част и рехабилитация на площад „Тодор Кирков", преустройство на сградата на Фондохранилището, реконструкция и рехабилитация, включително въвеждане на енергоспестяващо улично осветление, на улиците „Крайречна", „Осъмска" и „Баховско шосе".
Това са проектите, на които ще започне и същинското строителство през годината.

По оперативна програма „Околна среда" по проект „Подобрение на водоснабдителната и канализационна система на гр. Ловеч" на стойност 8,2 млн. лв. предстои окончателно плащане в размер на 1,1 млн. лв.

По оперативна програма „Административен капацитет" от договорените по проект „Ефективен екип в община Ловеч" от обща стойност по проекта 145 хил. лв. предстои окончателно плащане за 90 хил. лв.

По оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" общината приключва три проекта и през годината очаква да бъдат верифицирани и разплатени над 360 хил. лв.
По оперативна програма „Техническа помощ" за Областния информационен център до края на програмния период предстои верифицирането и разплащането на около 68 хил. лв.
Бюджет 2015 е бюджет на реализма, обобщи преди гласуването на сесията кметът Минчо Казанджиев. Разработен е с отчитане на реалните възможности за реализиране на собствени приходи, съфинансиране чрез фондовете на Европейския съюз и други външни източници, гарантирано изпълнение на значителна инвестиционна програма чрез разработване на значими проекти, насочени към подобряване условията за живот в техните квартали и около домовете, ремонтиране на техническата инфраструктура, ремонти и изграждане на нови обекти за оползотворяване на свободното време на хора от всички възрастови групи и кандидатстване за тяхното реализиране. Това е бюджет на резултатността, защото със заложените параметри в него се гарантира нормалното функциониране на всички дейности на бюджетна издръжка, продължаванито на всички отвоювани през годините права на майки, културни институции, спортни клубове, училища и др. чрез финансиране от бюджета, надграждане на проекти и дейности, изпълнявани и реализирани през годините. Това е още бюджет на развитието, защото чрез реализъм и резултатност с него се реализира прилагането на политики за развитие на общината, гарантирайки достоен начин на живот, социална чувствителност и толерантност. Бюджет на приемствеността е, защото 2015 г. е последната година на мандата на кмета и общинските съветници - година на местни избори. Той гарантира приемственост, спокойствие и сигурност за преминаване от единия в следващия мандат.

Бюджет 2015 бе подкрепен с гласовете на 18 общински съветници, 6 бяха „против", 7 „въздържали се" от общо 31 участвали във вота.