30 жени годишно с шанс за дете в КИРМ Св. Елисавета чрез донори на яйцеклетки
30 жени годишно с шанс за дете в КИРМ Св. Елисавета чрез донори на яйцеклетки / archive.dariknews

Донорството на яйцеклетки беше една от темите на пресконференция, която лекари - специалисти от КИРМ "Св. Елисавета"-Плевен дадоха в пресцентъра на БТА-Плевен. Поводът е предстоящият Европейски ден на донорството, който ще бъде отбелязан на 12 октомври.

Ембриологът Нина Айвазова коментира темата за донорството на яйцеклетки:
„Много се шуми около донорството на яйцеклетки, дори някои го превърнаха едва ли не в „лов на вещици", но това не е така, защото донорството е нещо много интимно и не случайно е анонимно".

Нина Айвазова сподели, че има много семейства, за които това е единственият шанс да имат дете. „Има много жени, които още от млада възраст имат изчерпван яйчников резерв и въпреки, че са млади нямат друг шанс да забременеят освен, чрез ползването на донорски яйцеклетки".

Специалистът обясни, че всички жени-донори трябва да отговарят на определени изисквания, които съгласно специална наредба са строго контролирани от клиниките. Това са млади жени на възраст между 18 и 34 години, които са клинично здрави, което се установява от лекарска комисия и серия от тестове. Специалист - психолог проверява психичното им здраве като създава профил за всяка една от тях. Едно от задължителните условия е жената да е реализирала поне еднократно своята репродуктивна функция т.е., да има поне едно здраво родено дете.

Нина Айвазова обясни, че в момента Агенцията по трансплантации разработва републикански регистър, в който ще се впишат донорите, използвани във всички центрове като се регистрира всяка една бременност, за да се проследи броят на родените от един донор, който не трябва да надвишава пет родени деца - включително и родените от самата жена-донор. Тя добави, че се правят микробиологични тестове за инфекциозни заболявания като ХИВ и хепатит и по този начин рискът е сведен до минимум.

Относно донорството в Плевен Айвазова сподели, че в Плевен донори се намират трудно, но благодарене на специална програма в КИРМ "Св. Елисавета"-Плевен се правят средно 30 донорски цикъла годишно. От 2008 г. до сега в "Св. Елисавета" са направени 212 процедури с донорски яйцеклетки, вследствие на което до сега има осъществени 99 раждания.

Опитът в центъра показва, че при жени на възраст над 43 г., нивото на успеваемост със собствени яйцеклетки е около 1-2%, докато при същата група жени след прилагане на донорски яйцеклетки процентът варира между 60 и 70%. Като цяло заключението е, че процентът на родените деца благодарение на донори не пада под този на родените със собствени яйцеклетки.