/ iStock/Getty Images
Разширява се водният режим на Радомир, коментира пред репортер на БТА кметът на общината Пламен Алексиев. Ограничението, наложено на 12 декември м.г., първоначално е било само за високата зона на града, впоследствие - за ниската и кв. "Върба", сега затруднения има и в средната зона.

Радомир се снабдява от четири водоизточника, посочи изпълнителният директор на "В и К" Борислав Иванов. Общината има 22 извора, останалите 18 са за селата. Около 200 л/сек са необходими за покриване на нуждите на общинския център. В момента сумарно постъпват около 140 л/сек. Вече са направени опити за осигуряване на допълнителни количества вода от съществуващите каптажи, които обаче се оказали неуспешни.

ПОЛОВИНАТА ВОДА СЕ ГУБИ ПО МРЕЖАТА

Огромни са загубите по трасето. От 130 л/сек, подавани от помпите при каптаж "Опалово", след преминаване по довеждащата тръба в града влизат едва 60 л/сек. От този водопровод се водоснабдяват ниската зона на Радомир, част от високата зона на града - посредством помпа, кв. "Върба", селата Борнарево и Николаево. За последните десет месеца по тръбата са регистрирани 47 аварии. Преди десетина дни Пламен Алексиев е депозирал писмо до МРРБ, в което иска целево финансиране в размер на 6 930 359, 51 лв. /с ДДС/ за реконструкция на довеждащия водопровод.

Още през февруари кметът на Радомир е изпратил писма до министрите на околната среда и водите и на регионалното развитие и благоустройството, както и до областната управа и "В и К"-Перник, в които алармира, че съществува сериозен риск за цялата водоснабдителна система на града. Оттогава той настоява за спешни мерки за извършване на авариен ремонт на довеждащия водопровод. "Администрацията на град Радомир не е подала необходимите заявления за питейно-битово водоснабдяване. Само село Стефаново и част от град Радомир са подновили своите разрешителни за водоснабдяване от извора "Сиреняците" от 27 октомври 2009 г. и са удължени до 2030 г.", отговоря МОСВ.

Радомирци се опасяват от бедствено положение през лятото заради високите температури и евентуалното засушаване. От "В и К" засега се въздържат от обявяване на режим за целия град, поради риск от възникване на допълнителни аварии по водопровода от честото спиране и пускане на крановете. Като част от мерките за опитимизиране на съществуващите водоизточници, направено е и продухване на тръбите от каптажа "Извора", но се оказало, че не се запушени - просто няма вода в каптажа. Обследван е друг водоизточник за евентуално включване в мрежата на града, но и там дебитът се оказал под необходимия.

Общинският съвет в Перник прояви съпричастност и гласува декларация в подкрепа на Радомир. Декларацията има само морална стойност, коментира директорът на "В и К" Борислав Иванов. По думите му Софийският общински съвет е гласувал разрешение за Перник, но там тръбите са публична общинска собственост. Тук всички съоръжения са публична държавна собственост и думата на Пернишкия общински съвет няма тежест относно експлоатацията на съоръженията, заяви Иванов.

Общинският съвет в Радомир поиска вода от язовир "Студена"

Помпената станция "Крапец" е запечатана от поделение на МОСВ, затова ведомството трябва да се произнесе, заявиха пернишките съветници.

РАДОМИР ИСКА ВРЕМЕННО 70 Л/СЕК ОТ ЯЗОВИР "СТУДЕНА"

Необходимо е към Радомир да бъдат подавани 70 л/сек от помпената станция "Крапец" на карстовия извор "Врелото" в язовир "Студена", докато ремонтът на довеждащия водопровод бъде направен, посочи кметът. По думите му, въпреки режима, чрез помпената станция "Сиреняците" Радомир сега захранва тръбата от "Крапец" в обратна посока и дава вода на помпената станция за отпадни води "Батановци", на махалите "Андрейна", "Арбанаси" и на с. Копаница.
За шест месеца язовир "Студена" има над 23,6 млн.куб.м приток, посочи Борислав Иванов. По думите му, през 2016 г. в язовира са влезли 37 млн. куб.м вода, през 2017 г. - 42 млн. куб.м, през 2018 г. - 27 млн. куб.м, през 2019 г. - 12,5 млн. куб.м, което е довело до кризата.

Радомир иска 40-50 л/сек. от язовир „Студена“

Перник консумира 19,2 млн. куб.м годишно, заяви още Иванов. Според него за Радомир са необходими 1,5 млн. куб.м годишно, също толкова е потенциалната консумация на "Стомана индъстри" и "Топлофикация".

Към момента помпената станция "Крапец" е запечатана, съгласно протокол от 01.12.2019 г. на Басейновата дирекция "Западнобеломорски район" - Благоевград. Водоизточникът е резервен за високата зона на Радомир, село Копаница, ПСОВ "Батановци" и махала "Андрейна" на гр. Батановци.

В ПО-ДАЛЕЧНА ПЕРСПЕКТИВА ГРАДЪТ СЕ НАДЯВА НА ЯЗОВИР "РАЯНЦИ"

Недостроеният язовир "Раянци" да се превърне в основен водоизточник на Радомир засега е само мечта на жителите на общината. Съоръжението е проектирано през 80-те години на миналия век за задоволяване на нуждите на питейно-промишленото водоснабдяване на Радомир, Земен, Перник, Батановци и Брезник, и на още 30 населени места, също и на Комбината за тежко машиностроене в с. Червена могила. Чрез многогодишно изравняване на оттока е било планирано да се осигури брутно водно количество за водоснабдителната система в размер на 1690 л/сек.

Строителството започнало през 1986 г. и спряло през 1992 г., след като Комбинатът за тежко машиностроене в Радомир преустановил субсидирането поради липса на средства. Обектът бил изоставен, без да бъде консервиран. За завършването на язовира са необходими още 58 млн. долара по количествено-стойностна сметка от 1992 година.

Радомир не е бил на воден режим от 1986 година.


 
БТА