/ iStock/Getty Images
Наводнени къщи, дворове и земеделски земи има и в селата Бобораци и Негованци
Голяма част от евакуираните семейства, живеещи в радомирското село Прибой, вече са се завърнали по домовете си, съобщиха от Общината.

За момента само едно семейство не обитава дома си. При наводненията в последните дни 21 обитатели на седем къщи в селото бяха евакуирани. По тяхно желание те бяха настанени при свои близки и роднини.

В района на село Прибой са наводнени и над 500 декара земеделски земи. Наводнени къщи, дворове и земеделски земи има и в селата Бобораци и Негованци.

Извършени са 35 отводнявания в Пернишко за денонощие

Със заповед на кмета на Радомир Пламен Алексиев ще бъде определена комисия, която след оттичането на водата ще направи оглед на щетите в пострадалите райони.

Обстановката в общината се нормализира и река Струма вече заема само речното си корито. Няма прекъсване на електроснабдяването, водоснабдяването и телекомуникациите.

Нормално се осъществяват доставките на хранителни продукти в търговската мрежа. Не са налице райони с активни свлачища. Отворен е четвъртокласният път в село Прибой, който беше непроходим поради наводнението.

За язовирите, собственост на Община Радомир, е създадена организация за осигуряване на свободен обем. Предприети са мерки за гарантиране на проводимостта на речните легла след язовирните стени.

Непрекъснато се наблюдава нивото на язовирите, актуализирани са аварийните им планове. Досега са укрепени три диги на река Струма, две от които са на моста в близост до село Прибой, а третата е в самото населено място. И трите съоръжения се наблюдават.
БТА