/ iStock/Getty Images
Професор Тодор Кантарджиев от националния оперативен щаб за борба с коронавируса посети днес Монтана, срещна се на открито с кмета на общината Златко Живков и областния управител Росен Белчев и разговаря с работещите в Регионалната здравна инспекция в Монтана.

По-късно проф. Кантарджиев разгледа общинския пазар в града, за да се увери дали са достатъчни взетите от местните власти мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 в тържището.

Кантарджиев: Козунаците са много хубаво нещо, ако са пакетирани, ще бъде идеално

Проф.Кантарджиев заяви, че сега по пазарите в страната се продава разсад в големи количества и не бива да се изпуска моментът за засаждане на зеленчуци, защото това е важно за страната. В същото време стопаните на пазарите трябва да сведат до минимум риска от разпространение на коронавирус като въведат правила за пазаруване и следят стриктно за спазването им.

След обиколка на пазара в Монтана проф. Кантарджиев препоръча на няколко места да бъдат поставени табели с надписи да се избягва струпването на хора пред сергиите и павилионите и да се спазва дистанция при пазаруване.

Проф. Кантарджиев заяви, че полицията, жандармерията и Регионалните здравни инспекции в страната са свършили огромна работа с издирването и поставянето под карантина на всички рискови хора за разпространение на COVID-19. Той обяви, че България е давана за пример в Европа с това, че е взела навременни мерки срещу разпространението на вируса и благодарение на това броя на болните е много по-малък в сравнение с други страни на Балканите и в Европа.

Като се вземат мерки три седмици преди пика на болестта, това намалява броя на заразените със 70 процента, ако се вземат две седмици преди пика - намалява броят им с 40 процента, обясни проф. Кантарджиев.

Доц. Кунчев:Самосъзнанието и спазването на мерките ще ни предпазят от усложняване на ситуацията

Щабът постоянно пресмята времето, в което случаите на заразени се удвояват. Преди това ставаше на 4-5 дни, сега става на 12,5 дни, съобщи проф. Кантарджиев.

Той обяви, че част от медицинските специалисти и от хората намират мерките за прекалени, но коментира, че благодарение на това са спасени много хора.

Ананиев: Кметовете да не спират достъпа до пазари и земеделски площи

Според него след като мерките бъдат разхлабени и отпаднат, ще има отделни случаи на заразяване, но няма да има големи взривове, както смятат други медицински специалисти.

Проф. Кантарджиев обяви, че здравната каса ще плаща по 60 лева за всеки тест на държавни и частни лаборатории, които имат сключен договор с нея.
БТА