В тон с препоръките за занимания на открито, далече от големите потоци хора, децата от Монтана имат възможност да прекарат лятото на язовир, в унисон с природата и нейните обитатели, предава NOVA.

Въдици, стръв, емоции и усмивки са само малка част от приключението, което се предлага на малчуганите безплатно край язовир „Долна вода“ близо до Монтана. Лятната кампания под надслов „Синьо лято“ се прави от Общинския съвет по наркотични вещества в Монтана и Риболовен клуб „Огоста“ и е за деца предимно от по-малките класове. Инициативата се организира за втора поредна година.  

„Миналата година всяка седмица беше определена за съответен клас, пък тази предвид обстоятелствата преценихме, че е по-добре да са по-малки групите и да дадем възможност от различните класове да участват деца", обясни Мария Шуманска, председател на Общинския съвет по наркотични вещества

„Учим децата да оцеляват в трудни условия", каза Владимир Цветков, председател на риболовен клуб „Огоста“. Всяка група е за няколко дни на язовира, като освен с риболов имат и различни беседи за наркотиците, както и превенция за здравословно хранене. 

Край язовира се отглеждат близо 400 фазани, яребици и токачки. Когато станат достатъчно големи, именно на децата е задължението да ги пуснат сред природата. „Целта на цялото това нещо е, децата да се върнат към природата.

Да знаят, как се отглеждат рибки, фазанчета от яйчице, как се появява пиленцето и след това сами да се научат да ги хранят", разказа Александър Георгиев, ръководител на Сдружение ЛРД „Огооста“.