/ БТА
Любители на баклавата се събираха в ловешкото село Малиново.

Общо 22-ма майстори на баклавата демонстрираха своите умения. Единадесетото издание на празника на баклавата събра много гости, които имаха възможност да опитат сладкишите. 

За най-вкусното сладко изкушение награда получиха – Метие Кямил, Зюлейха Кара и Сюрея Велиева. Награда за най-много направени баклави, над 20, взе Атидже Фейзиева.

Кухнята - арена на споровете: Турска или гръцка е баклавата

Наградите за победителите предостави Народно читалище “Събуждане - 1927 г.”, съорганизатор на събитието заедно с кметство Малиново. “Важното е, че се спазва тази традиция, това е най-вкусният празник не само в община Ловеч, а може би и в цяла България“, каза Пламен Христов, член на журито. Той добави, че голямата заслуга за организацията и провеждането на днешното събитие е на секретаря на читалището Добрина Андреева.

Журито трябваше да определи най-вкусните и най-красивата баклава. Нели Иванова поясни критериите:
“Първо се окачествява външният вид, а после - вкусът, количеството захар в захарния сироп, и място количеството ядки, поставено в нея. Най-вкусната баклава трябва да бъде хрупкава, добре изпечена, добре сиропирана и да не горчи от сладост.

Тайната на вкусната баклава разкри участничка. “Баклавата се прави първо с мерак, при приготвянето трябва спокойствие, обич към това, което правиш и мисъл за хората, които ще консумират“, каза Мериян Афъзова. Тя добави, че всъщност рецептата за корите не е сложна - брашно, захар и вода, но най-важната съставка е любовта. 
Даниела Балабанова, Севдалина Величкова/БТА, БНР