/ Thinkstock/Getty Images
"Епидемичен взрив на хепатит А е регистриран в луковитското село Бежаново", потвърди д-р Сийка Иванова от Регионалната здравна инспекция в Ловеч. Само от началото на октомври случаите на заболели са десет, а от август до момента - 21.

Учени алармират за опасност от взрив на нов тип скарлатина

Всички са били хоспитализирани. По думите на д-р Иванова, ако в началото болните са били основно хора над 55 години, то от започването на учебната година има ученици от училището и детската градина в селото.

Според специалиста обаче, не може да се говори за огнище в учебното и детското заведения, причината е в семейния кръг. Тя добави, че контактните лица са обхванати.

Директорът на РЗИ - Ловеч, д-р Анета Винева добави, че в селото трябва да се предприемат по-сериозни мерки от страна и на Община Луковит по отношение ограничаване на някои масови събирания, нещо което до момента не се случва.

Симптоми, които издават наличие на хепатит В

Секретарят на Общината Камелия Василева посочи, че се ограничават всички масови събирания, освен семейните, но до пет човека, както и посещаването на пенсионерския клуб.

Тя добави, че от Общината ще поискат затваряне на училището и детската градина в село Бежаново за няколко дни, но от РЗИ посочиха, че тази мярка не се налага, тъй като огнището не е там.
БТА