/ БГНЕС
Община Кърджали започва спешен ремонт в училището
Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис издаде заповед, с която забранява използването на стълбищата в училища и детски градини за масови мероприятия.

БГНЕС

Повод за това е инцидентът в Средно училище "Отец Паисий". Част от стълбището там се срути по време на коледно тържество. За щастие всички бяха евакуирани навреме и пострадали няма. Община Кърджали започва и обследване на всички стълбища в учебните заведения.

Предприемат спешни мерки за възстановяване на пропадналото стълбище в кърджалийско училище (СНИМКИ/ВИДЕО)

По време на тържеството вчера в училище "Отец Паисий", в което учат 1200 ученици, се чул пукот, след което се срутила част от мазилката на тавана. Директорът обяснява случилото се със старата сграда на учебното заведение: "Във всеки един момент в сградата на училището има между 600 и 700 ученици.

БГНЕС

БГНЕС

На сградата е извършен ремонт по голям проект, но конструкцията на сградата - железобетонните плочи, те не са ново строителство, защото сградата е с възраст 50 години и е строена 70-те години", каза директорът на училището Злати Атанасов.

Пропука се стълбище на училище, евакуираха децата

Община Кърджали започва спешен ремонт в училището.
За това ще потърси средства от Междуведомственната комисия по бедствия и аварии. "Вече е възложено проектирането на нови стълбищни рамена за училището, след като бъдат премахнати компроментираните, и на второ място - вече сме възложили, включително и направеното по предписание на противопожарната охрана допълнително външно стълбище, което ще бъде прикрепено към фасадата на училището.

БГНЕС

БГНЕС

Това външно стълбище ще бъде използвано само в извънредни случаи. Тези действия трябва да бъдат направени и организирани от наша страна до 10 януари", подчерта инж. Хасан Азис, кмет на Община Кърджали. Заради инцидента до понеделник учениците няма да учат. От следващата седмица учебния процес ще бъде реорганизиран.

БГНЕС

"Ще се наложи пренасочване на част от учениците към други сгради. Засега разчета е най-малките да останат тук в тази част от сградата, която е позволено да бъде ползвана, а прогимназиален етап и гимназиален етап да бъдат пренасочени към други сгради", категоричен е Гроздан Колев, директор РУ на МОН Кърджали.
БГНЕС