Ще се осигурят всички условия за обучение на учениците, без да бъдат извеждани извън сградата
Кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис направи оглед на стълбищтната конструкция на СУ „Отец Паисий“, която днес преди обяд се пропука и доведе до евакуация на учениците в училището.

Община Кърджали

Заедно с него на терен бяха директорът на учебното заведение Златко Атанасов и началникът на РУО-Кърджали Гроздан Колев. На по-късен  етап към тях се присъединиха и директорът на ОД на МВР старши комисар Атанас Илков, началникът на РД ПБЗН комисар Сергей Заимов и областният управител Никола Чанев.

Пропука се стълбище на училище, евакуираха децата

След поредната среща на място на инцидента стана ясно, че от страна на община Кърджали вече са предприети първи спешни действия за решаване на проблема. Инж. Азис съобщи, че във връзка с възстановяването на стълбищтната клетка вече е разговаряно и възложено проектиране на компрометираните стълбищни рамена.

Община Кърджали

"Ще се работи върху допълнителен проект за изграждане на  метални стълбища, които ще бъдат прикрепени към фасадата на училището. Те ще се използват за вход и изход от учениците", каза кметът и допълни, че изграждането им ще бъде съгласувано със съответните компетентни органи, за да се осигурят безопасни условия за учебния процес.

Община Кърджали

„Вътрешните стълби със сигурност ще трябва да бъдат възстановени със стоманобетонна конструкция, което ще отнеме малко повече време. Затова за нас най-важното е да реализираме металната конструкция“, каза градоначалникът.

Общиан Кърджали

Той допълни, че на този етап ще могат да се осигурят всички условия за обучение на учениците, без да бъдат извеждани извън сградата. Ще бъде възложено на експерти и обследване на носимостта на стълбищните клетки във всички училища на общината, а с цел превенция от подобни инциденти ще се търси съдействие и от Министерството на образованието.

Община Кърджали

В рамките на огледа бе насрочено и ново заседание на Кризисния щаб, което ще се проведе утре от 9:00 часа. На него ще бъдат обсъдени и вариантите за провеждане на учебния процес до края на годината.