В София показаха археологически находки от Перперикон
В София показаха археологически находки от Перперикон / netinfo
Ценни археологически находки от различни исторически епохи показа проф. Николай Овчаров. Заедно с екипа си от 120 души край Перперикон той откри уникален печат на византийския император Андроник Втори Палеолог, идоли под формата на малки фигури, сребърни пръстени от края на 12-ти век.

От близо два месеца проф. Николай Овчаров и екипът му работят на Перперикон, а намереното освен, че е ценно е и от различни исторически епохи. Най-старите находки, които открил Овчаров са от преди три хиляди години – това са четири идола – три от тях на мъже и един на животно:

„Тези идоли са много груби, те са с най-общо направени крайници, задължително се показва половият орган, това е свързано с плодородието”, каза Николай Овчаров.

Проф. Овчаров показа и находка, открита миналата година, но сега е приключила реставрацията й. Сега широката публика може да я види. На пръв поглед прилича на метален чайник, но всъщност е съд за дестилация на алкохол:

„Това е като една каничка, отгоре има дупка, която се затваря, дръжката е куха и течността, която завира вътре се дестилира и капе отвън”, заяви Овчаров.

За този съд има доста хипотези. Най-разпространената е, че в него не се е дестилирал алкохол, а течности, използвани от лечители и знахари.

Уникален печат на византийския император Андроник Втори Палеолог също е намерен при тазгодишните археологически разкопки на Перперикон. Печатът на император Андроник Втори Палеолог е с дупка в средата, от едната му страна е изображението на императора, а от другата на благославящия Христос.

С такива печати са се подпечатвали важни документи, вероятно той е бил използван и за документ до управителя на това имение, каза проф. Овчаров. Според него тези печати са своебразните визитни картички на средновековието.

Разкопките на проф. Овчаров и екипа му от близо120 археолози ще продължат още три седмици, до към 15-и септември.