В ОЦК чакат Делян Добрев, ако няма заплати, минават към гражданско неподчинение
В ОЦК чакат Делян Добрев, ако няма заплати, минават към гражданско неподчинение / netinfo

Правителството има воля и лостове да разреши кризата в ОЦК, така както го направи в „Горубсо - Мадан", и това ще стане възможно най-скоро. Това съобщи областният управител Иванка Таушанова след разговор с премиера Бойко Борисов по време на посещението му в Мадан. Борисов е възложил на министъра на икономиката Делян Добрев да посети Кърджали в началото на работната седмица, преговорите за намиране на изход от кризата в металургичната фирма продължават. Според Таушанова премиерът е обнадежден, че и „Горубсо", и ОЦК имат добри перспективи за развитие.

В понеделник чакаме министърът на икономиката Делян Добрев да пристигне в ОЦК и тогава ще решим какво да правим, но ако не се намери някакво решение на въпроса с изплащане на трудовите ни задължения в целия им размер, е възможно да преминем към някаква форма на гражданско неподчинение, заяви за Дарик лидерът на синдикалната структура към КНСБ в комбината Бельо Стайков.

Междувременно стана ясно, че министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в понеделник ще разговаря с кредиторите на Захариев, като основната тема ще бъде адекватността на мениджмънта на ОЦК, който води комбината до загуби и невъзможност да се изплатят заплатите на работниците.  Според Добрев държавата не може да се меси във всеки един спор между работодатели и работници, няма механизъм да се притисне работодателя да изплати заплатите. Според министъра трябва да се подобри мениджмънта на дружеството.