Стартира газифицирането на Кърджали
Стартира газифицирането на Кърджали / netinfo

В петък ще бъде направена първа копка на изграждане на газопроводна мрежа в Кърджали, с което ще стартира и очаквания от години от кърджалийци проект за газификацията на града. Това съобщи на брифинг днес кметът инж. Хасан Азис. 10 километрово ще е трасето, което ще преминава през Кърджали. То се включва в първия етап от реализирането на проекта. На втория етап ще могат да бъдат направени отклонения на газопровода, с което газта ще достига и до битовите абонати.

Инвестицията е в размер на 5 милиона лева и ще бъде направена от оператора за Южна България „Сити газ". По думите на градоначалника в началото на новия отоплителен сезон кърджалийци ще могат да се отопляват с газ и на първия етап от новата придобивка ще могат да се възползват работещите в административни сгради, училища, детски градини и предприятия. В настоящият момент в по-големите административни сгради, учебни заведения и институции се работи с течно гориво. Газифицирането им ще доведе до 30-40 процентно намаление на разходите, каза Хасан Азис.  Инвестицията, която трябва да бъде направена за преминаване на друг вид гориво ще бъде изплатена  в рамките на един отоплителен сезон, подчерта градоначалникът пред медиите.

Новата придобивка ще повиши стандарта на живот на кърджалийци, ще изиграе роля за привличане на нови инвеститори в областния град.