На този етап Районната прокуратура в Кърджали няма да повдига обвинение на задържания в изборния ден председател на подвижна секция в Кърджалийско, каза говорителят на институцията прокурор Петя Чотрова.

Припомняме, че той беше арестуван заради изборни нарушения в село Стремци. Сигнал бе подаден за това, че в подвижна секция бюлетините се попълват от друго лице вместо от избирателите. Тогава от полицията обясниха, че се издирва и съпричастно лице – на 59 години, като днес обявиха, че то е задържано.

Арестуваха председател на подвижна секция в Кърджалийско

Прокурорът обясни, че разследването по случая е по чл.167, ал. 2 от Наказателния кодекс. В него е записано, че който предложи или даде на другиго имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция или да гласува на референдум по определен начин, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с глоба от десет хиляди до двадесет хиляди лева.

След акция: Задържаха издирвания кмет в Кърджалийско

По случая са разпитани голям обем хора, сред които и гласоподаватели, събирани са и доказателствени материали, но по преценка на наблюдаващия прокурор не са налице достатъчно доказателства за повдигане на обвинение“, каза още Чотрова. По отношение на задържания днес 59-годишен мъж, отново по Закона за МВР, като съпричастен по случая, тя обясни, че спрямо него към момента доказателствата са по-оскъдни и вероятно също няма да се стигне до повдигане на обвинение на този етап.
Валентина Стоева, БТА