Проф. Пимпирев представи пред кърджалийци новата си книга "Антарктида - студения юг".
Проф. Пимпирев представи пред кърджалийци новата си книга "Антарктида - студения юг". / Павел Тенчев
Кърджали е първият град в България след столицата, където председателят на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев представи снощи поредната си книга "Антарктида - студеният юг" – луксозно издание на издателство „Авлига”.  
То проследява всички досегашни 27 експедиции на екипите на проф. Пимпирев за близо 30 години и както той сам се изрази представлява алманах на усилията България да има своето достойно представителство на ледения континент.  
Срещата с кърджалийци бе в рамките на 13-то издание на екофестивала „Зелена вълна - 21 век” и бе организирана от община Кърджали и НЧ „Обединение 1913”, чийто председател Стоян Анадолиев е част от една от експедициите до българската база на остров Ливингстън.
Професор Пимпирев покани официално кмета на Кърджали Хасан Азис да му гостува в една от следващите експедиции. Поканата той документира писмено с автографа на книгата, която подари на градоначалника: "На кмета Хасан Азис с най-топли чувства от най-студеното място на земята! С пожелание лично да забие знамето на град Кърджали до българското знаме на българската антарктическа база". Проф. Пимпирев уточни, че  досега президент е посещавал българската база /президентът Първанов/, но кмет не.
От своя страна кметът благодари на Пимпирев за пожеланието: "Приемам го като официална писмена покана да посетя Антарктида. Ще се опитам да изпълня задължението си като кмет, тъй като кметът няма как да не посети нос „Кърджали” на остров Ливингстън”.  
По време на срещата с кърджалийци бе прожектиран и новият документален филм на Българския антарктически институт - "Едно антарктическо лято" на режисьорката Ема Константинова.