Проф. Прокопов
Проф. Прокопов / netinfo
България е една от големите производители на фалшифи артефакти, като Родопите не правят изключение, тук работят много талантливи фалшификатори на древни монети, заяви по време на обучителен семинар с музейни експерти от Южна България в Кърджали археологът и именит нумизмат проф. Иля Прокопов.
Обяснявайки необходимостта от подобни обучения, той каза, че в ежедневието се появява все повече необходимост от експертна работа. „Появяват се фалшификати, които могат да корумпират историята, да торпилират и променят факти и данни, особено ако попаднат в научни интерпретации, каквито случаи има. Фалшификацията ражда корумпиране на системата и тя се разрушава”, коментира проф. Прокопов.
Според него целта е това, което се знае, да бъде видимо, да се намира в мрежата, да могат хората да правят справки, а не да се чудят от къде да извадят информация. По думите му предстои  създаването на Национален регистър, както за сравнителни образци, така и за неща, минали през експертна обработка.
В рамките на обучението проф. Прокопов изнесе презентация на тема „Идентификация, автентификация и оценка на археологически обекти, монети и монетовидни предмети”. Събитието се организира от Министерството на културата, със съдействието на Регионалния исторически музей в Кърджали.