/ netinfo
Над 10 ефективни присъди за управление на автомобил без шофьорска книжка е постановил Окръжният съд в Кърджали през 2017 година. Това каза днес пред журналисти председателят му Георги Милушев при представянето на годишният отчетен доклад за 2017 г. на Съдебен район-Кърджали.

По думите му, се запазва твърдата тенденция от години наред водещи в съдебния район да са престъпленията, свързани с палежите и пътните инциденти.

„Имаме хора, които са лишени с години от книжка и въпреки наказанията – пробация, условна присъда, после ефективна, те продължават да управляват автомобилите си без свидетелство за правоуправление”, коментира Милушев, който посочи още, че вече имало двама граждани, които за втори път влизат в затвора за каране без книжка.  

Според окръжния съдия, в Окръжния и районните съдилища в съдебен район Кърджали няма забавени дела. „Ние сме в топ 5 на съдилищата в българия, които си решават делата в срок.

В Окръжният съд, 85 процента от делата са приключени в тримесечния срок, който по принцип е препоръчителен, а в районните съдилища в Кърджали, Момчилград, Ардино и Крумовград приключилите в тримесечния срок дела  са 93 процента”, изтъкна Георги Милушев.

През 2017 година в Окръжния съд са образувани общо 258 дела срещу 231 дела за 2016 година. В районните съдилища са били образувани 4871 дела, като през 2016 те са били 4931.