/ iStock/Getty Images
"С основно и по-ниско образование са 52,6 на сто от регистрираните безработни в област Кърджали", отчете директорът на местното "Бюро по труда" Метин Хафъзсалим, предава БТА.

Безработицата у нас спадна до рекордно ниско ниво

Той обясни, че ниската степен на образование и квалификация са важен фактор за продължителността на престой на съответните лица на пазара на труда. Хафъзсалим допълни, че 60,9 на сто от търсещите чрез службата по заетостта работа лица по професионален признак са без специалност и професия.

Регистрираните безработни с висше образование са 8,3 на сто, а тези със средно и средно професионално - 39,1 на сто, каза още Метин Хафъзсалим. Той отчете, че нивото на безработица в област Кърджали през септември е било 8,6 на сто при 5,3 за страната. Регистрираните безработни са били 5 249, заявените от работодатели работни места - 572, постъпилите на работа 533.

299 безработни са постъпили на работа през август в област Кърджали

Новорегистрираните безработни лица са били 809, като 63,2 на сто от тях при регистрацията си не са определили отрасъла, от който са освободени от работа, обясни Метин Хафъзсалим.
БТА