/ Павел Тенчев
МВР даде много добра оценка за работата на областната дирекция в Кърджали за работата й през 2018 година. Направи го пред журналисти директорът на ГД БОП главен комисар Ивайло Спиридонов, който заедно със старши комисар Светослав Манолов - зам.-директор на ГД „Гранична полиция”, присъстваха на отчет-анализа за дейността на дирекцията в Кърджали,  представен днес от нейният директор старши комисар Венцислав Момчилов. 

37-годишен пътник пострада при катастрофа

Той отчете, че разкриваемостта на престъпленията през 2018 година е 61,6 процента - от регистрираните 799 престъпления, 492 са разкрити, и този процент и е с 6 пункта по-висок спрямо предходната 2017-а.

„Това, че разкриваемостта на престъпленията е увеличена със 6 пункта е изключително добре, имайки в предвид, че компетентността на Областна дирекция в Кърджали е противодействие на конвенционалната престъпност”, коментира главен комисар Спиридонов.

Задържаха пиян водач

Наред с положителната оценка той даде и своите препоръки свързани с работата на икономическа полиция, отчитайки факта, че по тази линия има спад в регистрираните престъпления и тяхното разкриване. „Работата по икономическите престъпления и престъпленията свързани с наркотици е така наречената латентна престъпност. Или престъпност, която би трябвало да бъде търсена, за да бъде разкрита Затова трябва да се положат повече усилия”, каза главен секретар Спиридонов.

32-годишен мъж пострада при сбиване

За работата на „Охранителна полиция” той препоръча да бъде създадена по-добра организация, за да може да бъде използван по-пълноценно нейния капацитет, както по отношение на човешките ресурси, така и като административен капацитет, за противодействие на престъпността.

Като положителна тенденция в работата на ОД на МВР главен комисар Спиридонов отбеляза работата с деца и създаването на т.нар. „детски полицейски управления”. По думите му, в дългосрочен план това е един от начините за противодействие на криминалната престъпност.