Областният управител на Кърджали Никола Чанев.
Областният управител на Кърджали Никола Чанев. / Павел Тенчев
Няма драстични нарушения при проверка на микроязовирите в област Кърджали, а протоколите от проверките с предписанията в тях ще бъдат изпратени на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, която е компетентна да налага санкции. Това съобщи областният управител на Кърджали Никола Чанев.

Около 80 микроязовира от общо 191 на територията на областта са преминали през проверка на Междуведомствената комисия, свикана с негова заповед.  Приоритетно са проверявани 37-те потенциално опасни микроязовира в Кърджалийско, подчерта Чанев.  

В страната има 2005 язовира с неизправности

Той уточни, че се проверяват се стените на микроязовирите, дигите, изпускателите, преливниците, проходимостта след язовирите и доколко те застрашават хората и инфраструктурата. Отделно се извършва проверка на проходимостта на речните корита.

По думите на Чанев, проблем със собствеността на водоемите в областта няма, така че е ясно, кой носи отговорност за състоянието им.

„От общия брой 191 водоеми, подлежащи на проверка, 54 са на дружеството „Земинвест”, чийто принципал е Министерството на земеделието и храните. Останалите са на „Напоителни системи”, на общини или частни фирми”, каза още Чанев.