Нова вълна напускащи ОЦК-Кърджали се задава от понеделник
Нова вълна напускащи ОЦК-Кърджали се задава от понеделник / netinfo

Нова вълна напускащи ОЦК се задава от понеделник. Това се заканиха металурзите по време на днешния блокаден протест в Кърджали, когато отново за час бе затворено за движение едно от централните кръстовища в областния център. До този момент 70 човека са се регистрирали в Бюрото по труда, разчитайки на парите, които ще вземат от там. Нови 80 се очаква това да направят в началото на идната седмица. Сред тях са и 35 металурзи, които поддържат в постоянен работен режим пещите.

Ако този режим отпадне, цинкът се втвърдява и трябва да бъде взривяван, което е предпоставка за екологична катастрофа не само на територията на комбината, но и в Кърджали като цяло, обясниха протестиращи.

Утре металурзите от ОЦК, които трети ден блокират централното кръстовище в Кърджали, заключено между бул. „България" и ул. „Булаир", ще разпънат четири палатки и една шатра на моравата пред сградата на общината.

В шатрата ще бъде събирана подписка сред гражданите на Кърджали в подкрепа на справедливите искания на работниците, а в палатковия лагер ще има постоянно присъствие на протестиращи, до решаване на казуса с металургичното предприятие.

Независимо от неблагоприятните сигнали от страна на правителството, че трудно би се намерил инвеститор, който да поеме завода в този му вид и с тези дългове, металурзите все още таят надежда, че нещата ще се оправят до 13 май, когато се навършва точно един месец от обещанието на премиера Борисов да бъде намерен нов инвеститор, да бъде сменено сегашното ръководство, да бъде запазен завода и работните места за над 500 човека, работещи в ОЦК.

След тази дата се задава нова вълна от напускащи предприятието, тъй като металурзите се надяват на парите, които биха взели при положение, че се регистрират на борсата.