/ БГНЕС
С полицейски кордон бяха разделени членовете и симпатизантите на ДПС и ДОСТ по време на празника на Джебел - 19 май. На този ден през 1989 г. джебелчани излизат на мирен протест в защита на своите имена, език и вяра по време на т.нар. възродителен процес.

Честването днес премина при засилено полицейско присъствие и струпване на жандармерия. Въпреки призива на кмета на общината Бахри Юмер дни преди празника той да не се политизира, това не се случи.
 

БГНЕС


Стотици активисти на ДПС с шапки и знамена с абревиатурата на партията, начело с председателя Мустафа Карадайъ, цялото оперативно бюро, депутати и евродепутати, изпълниха площада пред читалището. Всички те се обърнаха с гръб към трибуната, когато думата за приветствие бе дадена на кмета Бахри Юмер, а неговото слово бе прекъсвано от възгласи „ДПС“.

На площада се появи и лидерът на ДОСТ Лютви Местан и активисти на партията, но те бяха бързо разделени с полицейски кордон от членовете и симпатизантите на ДПС. Въпреки създалото се напрежение до физически сблъсъци между двете страни не се стигна.
 

БГНЕС


Сред официалните лица на празника на Джебел бяха посланикът на Република Турция в България Хасан Улусьой, който приветства джебелчани, и генералният консул на южната ни съседка в Пловдив Хюсеин Ергани. 
 

БГНЕС


По-късно пред чешмата, изградена в памет на жертвите от Възродителния процес, ДПС проведе втори митинг. В словото си председателят на партията Мустафа Карадайъ призова към единство, защото, по думите му, демокрацията е в опасност от „тези, които противопоставят, разделят, сеят омраза и искат България да напусне НАТО и ЕС”.