Металурзи от ОЦК: Освен ние, и държавата е безсилна пред Валентин Захариев
Металурзи от ОЦК: Освен ние, и държавата е безсилна пред Валентин Захариев / netinfo

Продължава протестът за заплати на работниците от ОЦК в Кърджали, които за пореден ден очакваха да им бъдат преведени по сметките средствата за заплати. Днес той бе изнесен извън пределите на завода, пред сградата на областната администрация. Металурзите са склонни да преминат към гражданско неподчинение, но все още не се решават на тази стъпка поради страх от дисциплинарно уволнение и желанието да спазят стачното споразумение от 9 март, което подписаха с ръководството на Интертръст Холдинг - мажоритарен собственик на ОЦК.

По-късно контактна група от металурзи бяха приети от областната управителка Иванка Таушанова, която заяви, че каквото зависи от нея и от държавните структури на територията на Кърджали, се прави в защита на работниците и справедливите им искания за заплати. Губернаторката имала и ежедневен контакт с министъра на труда и социалните грижи Тотю Младенов, както вече и с новия екип на икономическото министерство.

На срещата при областния управител присъства и директорът на Дирекция „Инспекция по труда" в областния център Костадин Стратиев. Той заяви, че от страна на инспекторите през последните две години са били съставени на ОЦК над 100 акта, като санкциите варирали от 1500 до 10 000 лева. 102 000 била финансовата санкция за този период, от които предприятието било платило близо 70 процента. Това явно не стряска ръководството на завода, което обжалва делата по няколко инстанции докато ги загуби, но дотам стигат нашите правомощия, поясни Стратиев.

Според председателя на синдикалната структура към КНСБ в завода Бельо Стайков, преговорите на ръководството на Интертръст с банка за отпускане на заем от 4 милиона лева били пред финализиране. Информацията била доверена на синдикалиста лично от финансовия директор на ОЦК Валентин Манев. „Пак ни лъжат, а няма кой да озапти този Валентин Захариев /собственикът на ОЦК/. Освен ние, и държавата е безсилна пред него", роптаеха металурзите.

Протестът не е синдикален, а е решение на самите работниците, уточниха самите те. Искахме да ни видят гражданите, а протестираме пред областната управа не срещу областния управител и кмета на града, защото те единствено от държавната администрация ни оказаха подкрепа в нашата безизходица, уточниха металурзите.