набелязаха мерки за намаляване на риска от горски пожари в Кърджалийско.
набелязаха мерки за намаляване на риска от горски пожари в Кърджалийско. / netinfo
Масова сеч на засегнатите от вредители горски терени предприемат до края на юни в Кърджалийско, съобщиха от пресцентъра на областната администрация в Кърджали. Решението за това е било взето по време на заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия във връзка с мерките за безопасност  и подготовката за действие на институциите през пожароопасния сезон, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.
188 669 хектара са горите в областта. 67 % от тях крият потенциална опасност от възникване на пожари през лятото. Част от иглолистните насаждения са с влошено състояние, заради екстремни природни фактори – суша, снеголом, корояд, е изтъкнал  директорът на РДГ Юлиян Русев.
На заседанието е бил приет доклад до министъра на вътрешните работи Валентин Радев за приоритетните обекти и дейности за намаляване на риска от бедствия, за които е необходимо финансиране през 2019 г . Става дума за почистване на речни корита, корекция на реки, укрепване на брегове и мостове, възстановяване на пътища и подпорни стени и др.