Крумовград иска гаранции за здравето и екологията при златодобива на Ада тепе
Крумовград иска гаранции за здравето и екологията при златодобива на Ада тепе / netinfo

Крумовград поиска гаранции за здравето на хората и екологията в района при общественото обсъждане на доклада по ОВОС за златодобива на Ада тепе, продължило повече от 12 часа в петък. Позовавайки се на законовата процедура кметът на града Себихан Мехмед даде едномесечен срок на фирмата-концесионер „Болкан минерал енд майнинг" да изясни вълнуващи обществеността на родопската община въпроси, свързани със съдържанието на опасни тежки метали и вещества като минни отпадъци, арсен, антимон, горива, моторни, смазочни и хидравлични масла, в рудата, в почвата, във водата, която ще се зауства в река Крумовица, както и с водоснабдяването в община Крумовград.

Представители на еко организации като „Зелени Балкани", „Българският център за зелена икономика", Живот за Крумовград", както и Националният природонаучен музей, Коалиция срещу минните замърсявания, част от местното население., се обявиха категорично против добива на злато, защото това щяло да наруши екологичното равновесие „ще изчезне гората, ще се нарушат местообитанията на костенурки, бръмбари и птици, ще се отрови водата, тютюнът и чушките ще станат непродаваеми, а хората ще се разболеят." Имаше и хора на противоположното мнение, макар и по-малко агресивни и активни в поведението си, според които златодобив трябва да има, защото това е бъдещето на района, свързано с осигуряване на работни места и развитие на много социални и съпътстващи бизнес дейности, които ще спрат обезлюдяването на региона.

От фирмата обещаха да спазят 30-дневния срок и да отговорят писмено на зададените въпроси. Инвестиционното предложение предвижда разработване на участъка Ада тепе, където доказаните залежи от благородния метал са около 27 тона.  Компанията обещава инвестиция в региона от порядъка на 150 милиона долара, а също и 90 процента от заетите по златодобиването да са местни хора.

БММ ще спази всички екологични изисквания, ще удовлетвори претенциите на хората и влее свежи пари в района, каза Алекс Нестор, директор „Корпоративни и външни отношения". Очаква се решението за проекта да бъде взето от Висшия експертен екологичен съвет в началото на септември, след което да се поризнесе и министърът. Ако се даде зелена светлина на проекта, добивът на злато от Ада тепе може да започне през 2014 година, прогнозира Алекс Нестор.