КНСБ: Ако до 20 юни не бъде разрешен казуса ОЦК, излизаме на протест
КНСБ: Ако до 20 юни не бъде разрешен казуса ОЦК, излизаме на протест / netinfo

Ако до 20 юни не бъде разрешен казуса с ОЦК, на 21-ви излизаме на протест, съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров в Кърджали, където участва в отчетно-изборна конференция на регионалната структура на синдиката. „Кърджали ще бъде блокиран, преминаваме към гражданско неподчинение", допълни лидера си регионалният координатор Иванка Караколева. Димитров припомни ,че датата 20 юни бе посочена от премиера Бойко Борисов като крайна за разрешаване на казуса с металургичното предприятие.

Той съобщи, че в хода на преговорите за нов инвеститор  два от потенциалните кандидати - „Химипорт"  и   руският   „Уралмаш"   официално са се оттеглили и на този етап остава само полската „Силезия". Информацията била потвърдена от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Синдикалният лидер изрази недоволство от факта ,че преговорите са се водили само между собственика Валентин Захариев и представители на Силезия, без в тях да участват заинтересовани страни като синдикатите или представители на правителството. Това, както и намерението на „Силезия" да наеме завода за три години, а на първия етап да изплати само една от многото неизплатени заплати на металурзите, засилва нашата тревога, подчерта Пламен Димитров, който тази сутрин е имал разговор с работниците в ОЦК. По думите му КНСБ няма доверие на „Силезия".  

            В началото на  следващата седмица  президентът на синдиката има  насрочена  среща  с премиера   Бойко Борисов, на която  ще му  ще връчи лично , в присъствието  на    собствениците на  „Горубсо-Мадан  Николай Вълканов   и на КЦМ  Кольо Добрев списък с металурзи  от Кърджали  пожелали да започнат   работа в   двете предприятия.

             Досега 74  са  пожелали  да започнат работа в предприятието край Пловдив, десет души   имат желание   да изкарват прехраната си в рудниците, добави Димитров.   Той  подчерта , че  КНСБ ще   направи всичко възможно да съдейства за изкарване на изпълнителни листове от страна на металурзите за неизплатените заплати за месеците февруари, март, април и май.