Евроизбори 2019
Евроизбори 2019 / dariknews.bg
Към 17 часа избирателната активност в област Кърджали е 34,99 процента като най-ниска тя е в областния град – 27,67 на сто, а най-висока в община Черноочене 48,11 процента, съобщи председателят на РИК Петър Захариев. Имащите право на глас 9-ти кърджалийски избирателен район са 149 602 гласоподаватели.
Общо три са сигналите в РИК за повредени устройства за машинно гласуване в областта. В една от секциите то е ремонтирано, а в останалите са прекратили машинното гласуване. Като цяло слаб интерес към него отчитат част от председателите на общо 66-те секционни избирателни комисии в област Кърджали, където имаше възможност избирателите да гласуват и машинно. 
Според Захариев няма проблем със секциите, където машинните устройства са аварирали, тъй като хората могат да гласуват традиционно хартиени бюлетини.   
По думите на председателя на РИК изборният ден до този момент преминава спокойно, няма драстични нарушения. Жалбите, постъпили в комисията  са общо 18, като четири са от днешния ден и те са свързани с освободени и неправомерни членове на СИК и залепени изборни плакати на нерегламентирани за това места. В една от жалбите представител на асоциация „Прозрачност без граници“ е сигнализирал за член на секционна избирателна комисия с изписан номер на гърба на телефона са. След проверка, не е установено подобно нарушение.
По информация на пресцентъра на МВР изборният ден в област Кърджали е започнал и преминава досега в спокойна обстановка. На територията на областта няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред.