Губернаторът разпореди проверка на складове
Губернаторът разпореди проверка на складове / netinfo
Областният управител Ангел Коджаманов свика  ръководителите на ОД ”Полиция”, на ОД „Пожарна безопасност и защита на населението” и на ТД „Гражданска защита” на извънредно заседание. Повод за спешното събиране е инцидентът с взривените боеприпаси във военния склад край Челопечене. Очаква се, след обсъждане със специалистите, областният управител да разпореди съгласно правомощиата си, проверка на всички складове, намиращи се на територията на областта, в които се съхраняват взривни и леснозапалими вещества.

Дванадесет склада, съхраняващи отровни вещества ще бъдат проверени по заповед на областния управител Ангел Коджаманов. Това стана ясно днес след среща на инж. Коджаманов с ръководителите на ОД ”Полиция”, на ОД „Пожарна безопасност и защита на населението” и на ТД „Гражданска защита”. Извънредното заседание беше по искане на областния управител и беше провокирано от инцидента с взривените боеприпаси във военния склад край Челопечене вчера. От справка, подготвена и представена от специалистите към полицията, отговарящи за контрола, става ясно, че на територията на областта има само един склад, където могат да се съхраняват взривни вещества. Той е собственост на „Горубсо”АД, лицензиран е, под контрол е, но в момента в него няма налични взривни материали, а само средства за взривяване. Намира се на територията на областта, извън областния център, в близост до един от рудниците на рудодобивното предприятие.


На територията на областта обаче има складове за съхранение на препарати за растителна защита, складове за съхранение на вещества за дезинфекция и дератизация и складове за съхранение на токсични химични вещества. Всички те са под наблюдение, но за още по-голяма сигурност, ще бъдат отново проверени. Със заповед на областния управител, комисия от специалисти, представители на ОД ”Полиция”, на ОД „Пожарна безопасност и защита на населението”, на ТД „Гражданска защита”, РИОКОЗ, областното звено „Растителна защита” към Министерството на земеделието и храните и на Регионалната инспекция по околна среда започва комплексна проверка по всичките 12 склада, съхраняващи вещества, които при определени ситуации биха създали опасност за здравето на хората. Във фокуса на инспектиращите ще бъдат условията за съхранение, срокът на годност, както и спазването на всички условия за безопасност.