Дете от Кърджали почина след грешна лекарска диагноза
Дете от Кърджали почина след грешна лекарска диагноза / netinfo

Дете от Кърджали е починало след поставена грешна лекарска диагноза, алармира днес опечалената му майка Севим Касим.  Личният лекар на Юсуф д-р Евгения Иванова преценила, че детето е със зачервено гърло и изписала съответните лекарства за това. 6 дни след фаталната диагноза детето почива от перитонит в пловдивска болница след направени две операции.

Историята започва на 12 август, когато на ненавършилия 4 години Юсуф му става лошо. Повръща и го боли коремчето. Майка му го води при д-р Иванова, която след като го прегледала и разпитала, поставя фаталната диагноза вирусно заболяване. В следващите дни състоянието на детето се влошава. За първи път родителите на Юсуф чуват, че не става дума за зачервено гърло, а за спукан апендисит от фелдшер от Момчилград. След като преминават през бърза помощ в Кърджали и съответните прегледи на ехограф, лаборатория и хирург, решението на лекарите е детето да бъде операрирано в пловдивска болница. Въпреки усилията на лекарите там детето почива на 18 август.

Севим Касим е подала жалби срещу джипито и Спешната помощ в Кърджали в РЗОК и районна прокуратура. Тя търси възмездие за починалия си син и желае да бъдат отнети лекарските права на д-р Евгения Иванова, за да не се достигне до подобни случаи и с други деца.

Според д-р Евгения Иванова първоначалната диагноза, която е поставила е правилна. Никой не й бил казал, че детето го боли коремчето. Ако знаех това симптоматиката на заболяването щеше да бъде различна, както и диагнозата, казва д-р Иванова.

В Районната здравна каса в Кърджали върви проверка по случая. Резултатите от нея ще бъдат готови на 23 септември, каза директорът на институцията д-р Соня Ангелова. "Проверката не е приключила, след като това стане ще бъдат предприети необходимите мерки. Проверяваме условията, реда, обема на оказаната медицинска помощ, но по отношение на спазването на медицинските стандарти компетентната институция е Изпълнителната агенция "Медицински одит". Като хипотеза е възможно да се стигне до налагане на имуществени санкции и глоби", каза още директорът на касата в Кърджали Соня Ангелова.