/ netinfo
Песен с родопски фолклорни мотиви за християнския манастирски комплекс „Свети Йоан Предтеча” в Кърджали сътвориха децата от Неделното училище към него за 7-та годишнина от създаването му. Това каза духовният наставник на децата отец Николай Величков, който организира подобаващ празник за годишнината.  

Община Кърджали подпомага строежа на нов параклис

По време на тържеството едно от децата запяло песента и първоначално отец Николай не осъзнал, че се пее за манастира и за него. „Като се заслушах, го осъзнах. Бяха сътворили специална песен с родопски мотиви за манастира. Това просълзи всички присъстващи на тържеството, включително и мен”, разказа отец Николай.

По-късно той разбрал, че за песента помогнала неговата майка като били използвани музикални мотиви от родопската песен „Торнал е Тодьо на гурбет да иде”. Отец Николай изрази намерението си тази песен, сътворена и изпята от децата, да бъде записана в студио на диск, за да остане в архивите на манастира за поколенията.

Поставиха макет на кулата на Перперикон в парк на Измир

Там ще бъдат заведени и съхранени и десетки поздравителни адреси по повод 7-та годишнина от създаването на Неделното училище към средновековния манастирски комплекс „Свети Йоан Предтеча” в Кърджали. А те са от областния управител, РУО, десетки училища и много граждани на родопския град.

Това е една оценка за необходимостта от Неделното училище от страна както на децата, така и на обществеността на Кърджали като цяло, коментира отец Николай.