Да спре да пие и вода се закани гладуващият металург Стефан Атанасов
Да спре да пие и вода се закани гладуващият металург Стефан Атанасов / netinfo

Ако до петък няма разрешение на казуса с ОЦК, спирам да пия и вода, заяви първият  обявил гладна стачка металург Стефан Атанасов. Той каза още, че вече не се чувства добре, тъй като преживява нещата тежко. Технологът все пак се съгласи да бъде прегледан от лекари, след като до момента отказваше този вариант. Дано ми помогнат духовно и да се съвзема, каза още Атанасов.

Както вече ви информирахме от вчера към него се присъедини колегата му Марин Стефанов. А от днес още двама работници започват да гладуват. Това са операторът на филтърна преса Кирил Бончев и апаратчикът в ходрометалургия Стамен Каферлов. Така гладуващите металурзи стават четирима.

Ефектът от техните действия и събираната подписка, по която вече са се подписали над 6500 кърджалийци, сред които и кметът на общината Хасан Азис, отсъства. Едно е ясно, че преговорите с банките инвеститорки продължават, но стратегически инвеститор все още не е намерен.

И още нещо заявиха работниците, а именно, че ако нищо не се случи за разрешаване на казуса в ОЦК до петък, то от понеделник металурзите, които поддържат пещите в завода спират да го правят. Което означава, че цинкът в тях ще се втвърди и инсталацията никога повече няма да може да бъде използвана отново. С други думи край на тази технология в цинковия завод завинаги, убедени са металурзите, не малко от които са склонни да последват примера на гладуващите си колеги.

Днес при протестиращите металурзи отново бе и областния управител Иванка Таушанова. Тя каза, че държавата в лицето на нейните институции упражняват всякакъв законе натиск, за да въздействат на собственика Валентин Захариев, но все още положителни резултати в преговорите няма. По думите й в сградата на областната администрация е осигурена специална стая, където гладуващите стачници ще могат да отпочиват, както и един път на ден лекарски екип да ги преглежда.