Валери Жаблянов  ще има приемна за граждани в Кюстендил
Валери Жаблянов ще има приемна за граждани в Кюстендил / netinfo
Лечебните заведения да не се третират като търговски дружества, ще настоява БСП в специален законопроект, който ще бъде предложен на мнозинството в парламента до няколко седмици. Това заяви в Кърджали членът на Изпълнителното бюро БСП и заместник-председател на Народното събрание Валери Жаблянов. По думите законопроектът предвижда коренна промяна в системата на здравеопазване, чиято философия няма да се основава на търговския закон. Според Жаблянов законопроектът регулира отношенията държавни-частни болници.  Трябва да има разделение на държавното финансиране за държавни болници от частните лечебни заведения на свободния пазар, категоричен бе Жаблянов.
Според него  сегашният здравен модел в България е изчерпан, защото средствата в бюджета се увеличават непрекъснато, дефицитът расте, болничните заведения се съкращават като бройка и се ограничава качеството на здравното обслужване.  В същото време огромният финансов ресурс отива в нелоялната конкуренция на частните болници, коментира Жаблянов. 
Той каза, че при сегашният модел на здравеопазване една трета от общинските болници към момента трябва да бъдат затворени, а тази тенденция се прехвърляла и към областни болници в Северна България. Освен че сме против болниците да бъдат търговски дружества, ние сме категорично за здравеопазване на мрежата от общински болници, подчерта Жаблянов.