Общински съвет Кърджали (мандат 2011-2015)
Общински съвет Кърджали (мандат 2011-2015) / снимка: Община Кърджали
Със свое решение от 10 март Админстративният съд в Кърджали отмени точка 2 от решение на Общинския съвет в Кърджали от декември 2016 година, с което е определен размера на такса битови отпадъци на територията на община Кърджали за 2017 година.
В същото време магистратите оставят без разглеждане жалбата на областния управител срещу т. 1, с което е приета план-сметка за дейностите по управление на отпадъците за 2017 година и прекратява производството по делото в тази му част.
На практика с отмяната на решението на местния парламент за повишаване на размера на такса битови отпадъци за 2017 г. като незаконосъобразно, размера на таксата остава същата, както досега действащата.  
В мотивите си за отмяна на решението на Общинския съвет в частта му за определяне на размера на ТБО, Административния съд посочва, че  „откриването на производството по издаване на този административен акт не е оповестено публично чрез средствата за масово осведомяване, изпращане на проекта до организации на заинтересованите лица или по друг подходящ начин, с включени основни съображения за издаване на акта, както и посочване формите на участие на заинтересованите граждани и организации”.
Според решението на съда посочените съображения в предложението на кмета на община Кърджали, отнасящи се до увеличаване на отчисленията по чл. 60 и чл. 64 от ЗУО, само формално обосновават необходимостта от повишаване на размера на ТБО за 2017 г.
Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд в 14-дневен срок, а в прекратителната част – в 7-дневен срок, от съобщаването на страните.