Жители на Коняво недоволни от решение на ОбС
Жители на Коняво недоволни от решение на ОбС / Дарик Кюстендил

Жители на село Коняво настояват за  преосмисляне на  решение на Общински съвет- Кюстендил за продажба на 200 декара земя в Конявската планина, чрез тръжна процедура.Любен Ушев и бившият кмет на Коняво Иван Новев  твърдят, че земеделската земя е призната собственост, но не е възстановена.

"Земеделската земя е внесена някога в бившето ТКЗС. Аз съм един от подписалите се против това решение", каза 75- годишният Любен Ушев.

Имотът представлява ливади, които не са общинска собственост,  пишат в отворено писмо 64 жители на Коняво. То е изпратено до община Кюстендил, областния управител и координатора на ГЕРБ.

"Законът е определил тази земя като общинска собственост. Това, че имате признавателни  решения, не означава, че имате възстановителни такива.  Ако смятате, че обявената цена е ниска съберете се тези 64- ма души и участвайте в тръжната процедура", така кметът Петър Паунов  отговори на един от основните инициатори Любен Ушев.

Според кмета, от 200 декара общинска земя  ще се извадят 76 декара  площ, на която да се провеждат съборите на селото и пътя за преминаване на ловните дружинки.

"Това, че Общински съвет отказа да ви продаде градинката в центъра на село Коняво, на която искахте да сложите каравана  не може да  ви прави толкова претенциозен и заядлив", уточни Паунов на Любен Ушев.

На заседание в края на ноември Общински съвет- Кюстендил реши чрез тръжна процедура да бъдат продадени 200 декара земеделска земя в Конявската планина.