Жалби и становища за стачката в Аркотроникс
Жалби и становища за стачката в Аркотроникс / netinfo

"Изпълнителния директор на “АРКОТРОНИКС-БЪЛГАРИЯ”АД, г-н Гуидо Галени предприе груби действия, нарушаващи разпоредбите на Европейската социална харта /ревизирана/, Конституцията на Република България, Кодекса на труда /КТ/ и Закона за уреждане на колективните трудови спорове /ЗУКТС/, за оказване натиск върху стачкуващите работници и предотвратяване на стачката", гласи част от становището на националният стачен комитет към КНСБ подписано от вицепрезидента на федерацията В.Никифоров.   

Като аргумент за това становище се посочва заведеното дело в Кюстендилският окръжен съд от ръководството на завода срещу 266- те стачкуващи.

 Стачкуващите работници са пуснали жалба и до Районният съд в Кюстендил. В нея се казва:"Работодателят ни се вживява в ролята на всемогъщ – обявява стачните действия за незаконосъобразни, допуска обезпечение , заплашва нас работниците с „редуциране”. Опитва се да ни „изнудва” със дължимата ни заплата. Приканва ни да спрем стачните действия като ни определя условия – подписване на декларации и получаване на заплата".

Припомняме, че стачката в завода започна на 2.04 с исканото за увеличение на заплатите с 40 лв.