/ iStock/Getty Images
Приемат се и заявления от производителите на картофи по схемата за държавна помощ за мерките срещу теления червей
Започва прием по схемата за борба с доматения миниращ молец, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ).

От 15 май до 14 октомври ще приемат документи по схемата “Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по „Национална програма от мерки за контрол на доматен миниращ молец - Tuta absoluta Meyrick (Lepidoptera)”.

Нашествие на опасни гъсеници у нас - за какво да внимаваме (СНИМКА/ВИДЕО)

Срокът за отчитане и представяне на документи е до 31 октомври, а за изплащане на средствата - 16 декември.

ДФЗ отпуска 500 хил. лв. по схемата за контрол на доматения миниращ молец тази година. Ресурсът е утвърден с решение на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие”.

istock

Подпомагането има за цел да компенсира разходите на оранжерийните зеленчукопроизводители, направени за продукти за растителна защита срещу миниращия молец.

Размерът на помощта е до 100% от разходите за закупуването и прилагането на продукти за растителна защита, разрешени в Република България за контрол на Доматен миниращ молец - Tuta absoluta в оранжерии за домати, но не повече от 3 500 лв. на хектар с включено ДДС, годишно.

Вижте указанията за помощта ТУК.

От 15 май областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ приемат заявления от производителите на картофи по схемата за държавна помощ за мерките срещу теления червей.

iStock

Стопаните могат да подават документи в срок до 10 юни тази година. До 10 юни те трябва да представят и отчетни документи за извършените дейности по третиране на картофените насаждения. Крайният срок за изплащане на помощта е 28 юни. Бюджетът по помощта е 2 млн. лв. 

Размерът на помощта е до 100% от разходите по закупуване на продукти за растителна защита за предотвратяване разпространението и унищожаване нашествието от почвени вредители по картофите от сем. Телени червеи (Elateridae), утвърдени в Програмата, но не повече от 1 200 лв./ха, с ДДС.

Указанията по схемата вижте ТУК.

Теленият червей нанася вреда на кореноплодите, като дълбае ходове в тях, унищожава кълновете и изяжда надземните части на младите растения. Той е ларва на някои видове твърдокрили насекоми от сем. Elateridae (Полски ковачи или скоклювци – вид бръмбари).

Имат светложълт до жълто-кафяв цвят и цилиндрично, тънко, силно хитинизирано тяло с дължина от 10 до 40 мм. В резултат на неговата дейност може да бъде унищожена до 70% от реколтата.

Доматеният миниращ молец Tuta absoluta (Lepidoptera) е изключително опасен неприятел. Той напада не само домати, но и патладжан, фасул, картофи, пипер и д.р. от сем. Solanacea., a повредите, които може да причини, достигат от 50 до 100%.

Продължителността на жизнения цикъл е средно от 28 до 38 дни в зависимост от температурите. По тази причина и неприятелят успява много бързо да се намножи.

Видът зимува като яйце, какавида или възрастно насекомо в почвата, в растителните остатъци или в други укрития.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня