/ netinfo
Депутатите от парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика приеха с 19 гласа „за“ и двама „въздържал се“ предложените от омбудсмана Мая Манолова промени в Кодекса за социално осигуряване, касаещи ранното пенсиониране на те. 

Манолова ядосана на Тристранката: Няма да чакам покани да си свърша работата

"Така справедливостта за подземните миньори с трудов стаж по 10, 15, 20 години ще бъде възстановена и те ще могат да се пенсионират по стария ред – право, което им беше отнето в края на миналата година от депутатите" коментира омбудсмана. 

„Има наистина напрежение, тъй като предизвестието на миньорите от последния закрит подземен рудник „Бобов дол“ изтича други ден и те остават на улицата. След като има воля тази несправедливост да бъде поправена е добре това да се случи сега, за да има спокойствие.

Започва поетапно съкращаване на миньорите от Въгледобив-Бобов дол

Още веднъж искам да кажа благодаря на всички Вас
- за това, че разглеждате своевременно този законопроект, внесен от Светлана Ангелова и подкрепен от парламентарната група на БСП“, каза омбудсманът на заседанието. 

Становищата на синдикалните организации са различни. От КНСБ не подкрепят законопроекта, докато от конфедерацията на труда „Подкрепа“ го подкрепят с мотива, че с него ще се възстанови принципа на социална предвидимост.

Група народни представители са внесли законопроекта на Мая Манолова за пенсионирането на съкратените миньори

Становището на комисията по труда, социалната и демографската политика - предлага на Народното събрание да подкрепи на първо гласуване Законопроекта за изменение на кодекса за социално осигуряване. Той е включен в програмата за пленарното заседание на 20 юли.