Попитайте хематолога
Попитайте хематолога
Жители на Дупница и други населени места в близост, получиха бърз достъп до специалист-хематолог от Университетската специализирана болница за лечение на хематологични заболявания в София. Само 1-2 от консултираните пациенти нямаха сериозни проблеми. Останалите бяха насочени за допълнителни специализирани изследвания, както и за проследяване на започнатото лечение.
Това е изводът от кампанията „Попитайте хематолога“, която посети Дупница в началото на м. юни т.г. Бяха организирани еднодневни прегледи, извършени от д-р Вера Стоева, специалист от НСБАЛХЗ-София. Пациентите бяха записани предварително от личните им лекари – целта бе да се насочат хора с неуточнени хематологични диагнози, или със съмнения за хематологични заболявания. Хематологичните заболявания са редки, протичат почти без симптоми и е трудно за пациент сам да прецени, че има нужда от подобна консултация. Затова записванията се осъществяваха чрез личните лекари.
„Благодаря на личните лекари за участието им в кампанията. Това е третото населено място в Югозападна България, което посещавам и мога да кажа, че общопрактикуващите лекари разпознават хематологичните заболявания. Пациентите споделиха, че техните лекари с удоволствие са ги насочили за тази консултация и са били доволни, че има специалист на място“, обясни д-р Стоева.
„Хематологичните заболявания могат да бъдат доброкачествени и злокачествени. Нашите усилия са насочени най-вече към ранното откриване на злокачествените заболявания – тези, които хората наричат рак на кръвта. Възможностите за лечение, резултатите и прогнозата са по-добри при ранно поставяне на диагнозата. За това е важно да се знае че макар и редки, тези заболявания съществуват, има съвременни начини за лечение с много добри резултати в нашата болница и трябва да се мисли за тях. Когато пациентът има оплаквания, които са свързани с лесна умора, температура, отслабване на тегло при непроменен начин на хранене, обилни нощни изпотявания, увеличени лимфни възли, които не се повлияват от лечение с антибиотици, увеличени слезка и черен дроб, той би следвало да се насочи към хематолог. Разбира се, трябва да бъдат изключени други причини за тези оплаквания– напр. инфекциозно заболяване, друго хронично заболяване“, добави още тя.
Кампанията се организира от Институт за здравно образование и Българско медицинско сдружение по хематология, с подкрепата на водещи университетски хематологични центрове: ВМА, УМБАЛ „Св. Марина Варна“, НСБАЛХЗ София, УМБАЛ „Св. Георги Пловдив“. Организаторите отправят своите благодарности за съдействието към РЗИ – Кюстендил, Сдружението на ОПЛ в Кюстендил, към Община Дупница и МБАЛ Дупница.
--