Съдът отхвърли искове за хиляди левове на затворниците Бисер Манолов и Михаил Славчев
Съдът отхвърли искове за хиляди левове на затворниците Бисер Манолов и Михаил Славчев / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил, архив

Затворник поиска 30 000 лв., обезщетение за причинени неимуществени вреди- болки и страдания, настъпили поради необратимо увреждане на здравето /тумор на пикочния мехур/, като резултат от лошите хигиенно-битови условия в следствен арест - Благоевград. 38- годишният Михаил Славчев се оплаква от липса на тоалетна, чиста вода, чист въздух в арестното помещение и мръсно спално бельо в ареста, където ищецът е бил задържан за периода от 19.10.2012 г. до м.юни 2013 г.
Мъжът е от Благоевград и изтърпява присъда в Бобовдолския затвор за извършени кражби, при условията на опасен рецидив.
На 21.11.2012 г., поради оплакване за възпаление и невъзможност за уриниране, е извършен преглед, при който Славчев е съобщил за инжектиране на парафин в половия орган преди няколко години. Назначено е лечение, но с оглед ново оплакване на 10.12.2012 г. за трудно уриниране поради парафинофимозата е отведен за консултация в МБАЛ - Благоевград. Извършен е преглед от специалист- уролог. Същият е поставил диагноза „Парафинофимоза".
Административен съд- Кюстендил, под председателството на съдия Николета Карамфилова определи иска като неоснователен и осъди лишеният от свобода да плати разноски по делото в размер на 1 430 лв. и 934 лв. на вещото лице. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14- дневен срок от съобщаването му на страните.
Административен съд- Кюстендил отхвърли поредния иск и на лишения от свобода Бисер Манолов срещу Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". Манолов, който е с присъда "доживотен затвор", за убийството на сарафката Виолета Георгиева твърди, че са нарушени правата му по Закона за дискриминацията, защото кореспонденцията му с адвокат е била незаконно прочитана от затворническата администрация, в периода 15.06.2009 г. - 26.05.2010 г. Затворникът претендира за заплащане на обезщетение за неимуществени вреди / негативни чувства на отритнатост, отхвърленост, пренебрегнатост, неравнопоставеност и др./ в размер на по 1000 лв. за всяко незаконно прочетено писмо през периода, за което не е искано разрешение. Претендира се заплащане на законна лихва върху размерите на обезщетенията от 15.06.2009 г. до окончателното им изплащане. Водената кореспонденция от ищеца е във вид на 16 бр. писма, посочени по дати с обратни разписки.
Съдът, под председателството на съдия Милена Алексова осъжда Бисер Манолов да плати на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" юрисконсултско възнаграждение в размер на 300 лв. Решението подлежи на касационно обжалване и протестиране от страните пред ВАС в 14-дневен срок от получаване на съобщенията за изготвянето му.