Слаб интерес на общественото обсъждане в Кюстендил за депото в Джерман
Слаб интерес на общественото обсъждане в Кюстендил за депото в Джерман / Дима Кирилова, Дарик радио

При изключително слаб интерес премина в Кюстендил общественото обсъждане на
проекта за регионален център за отпадъци в землището на село Джерман , община Дупница.По- рано днес такова обсъждане се е състояло в село Радловци, където ще се намира претоварната площадка.Община Кюстендил като най- голяма в общината, която генерира най- много боклук е предложила две алтернативни площадки .
По отношение на атмосферния въздух се предвижда инсталациите до село Радловци да бъдат снабдени с биофилтри, за да няма изпускане на миришещи вещества във въздуха. По отношение на подпочвените води- там не се предвижда мащабно строителство, ще се изградят само две сгради с леки конструкции. По време на експлоатацията на площадката ще се изградят подходящи настилки, които да възпрепятстват проникването на замърсители в почвите и водите, ще има и резервоари за събиране на тези води, които ще се заустват в пречиствателната станция на Кюстендил. Около площадката ще има и зелен пояс, така че няма да се виждат сградите на нея, разясниха експерти.

 

Слаб интерес на общественото обсъждане в Кюстендил за депото в Джерман
netinfo

 

 

 


"Община Кюстендил ще залага на разделното събирани на отпадъци, тези които не са събрани разделно, ще бъдат сепарирани чрез инсталации, които ще бъдат изградени на площадката, независимо коя от двете бъде избрана. От общият боклук ще бъдат отделени частите, които ще могат да бъдат рециклирани след това.Това , което остане и е невъзможно да бъде отделено, само тази част ще се извозва на депо в Дупница. Колкото повече граждани имат съвест и събират отпадъците си разделно, толкова по- малко от общия отпадък ще остава и толкова по- малко такса смет ще плащаме", заяви зам.- кметът на община Кюстендил Росица Плачкова.
Присъстващите експерти бяха категорични, че протестите на жителите на село Джерман не могат да доведат до спиране на проекта. Недоволните могат да обжалват решението за ОВОС на РИОСВ Перник. Стопирането на изграждането на депо няма да е изгодно финансово за шестте общини в областта, които няма да могат да намерят средства за нов проект, обобщиха експертите.Изграждането само на една клетка на депото струва 9 млн. лв. Високи са и санкциите на тон боклук за общините, които нямат депа, които глоби рефлектират и върху такса смет.