Само едно семейство кандидатства за приемен родител в Дупница
Само едно семейство кандидатства за приемен родител в Дупница / Маргарита Петрова,архив

 Само едно семейство в Дупница кандидатства за приемен родител. Това обявиха от отдел „Закрила на детето" в Дупница. Началникът на Отдела Катерина Атанасова обяви, че стартират информационна кампания по селата, с което имат за цел да запознаят хората със социалната услуга „приемна грижа".

Лицето подало документи и сега се грижи за детето на роднина.

Преди време едно семейство е било одобрено, но в процеса на проучване са се отказали съобщиха от отдел „Закрила на детето".

Липсваща и неадекватна кампания е основната причина за малкото настанени деца при приемни родители. Кампаниите са ориентирани към големите градове, а потенциалните приемни семейства са в малките градове и села коментира Катерина Атанасова, началник отдел „Закрила на детето" в Дупница. Поради тази причина в момента рекламни материали са получили кметовете по селата в Дупнишко, за да могат да запознаят и хората в по-малките населени места със социалната услуга „приемна грижа".

Приемната грижа сега се осъществява по съдебен ред в семейство на съпрузи или при отделно лице въз основа на сключен договор. Сроковоте на настаняване са няколко краткосрочно до 6 месеца, средносрочно от 6 месеца до 1 година, дългосрочно над 1 година и спешно. Когато приемната грижа е доброволна няма заплащане, а семействата приемат децата за празници или в почивни дни. При професионална приемна грижа лицето, което полага грижа получава 130% от минималната заплата плюс издръжка на детето в зависимост от възрастта му. 4 месеца трае проучването на кандидат-приемните родители. Те преминават и специално обучение.

„Много хора идват и се интересуват, но след като разберат, че няма да могат да осиновят детето се отказват, тъй като се привързват към него и трудно се разделят след това" коментират специалисти.