Само 2,1% от жителите на Кюстендилска област са се ваксинирали против грип
Само 2,1% от жителите на Кюстендилска област са се ваксинирали против грип / netinfo

 

Само 2,1% от жителите на област Кюстендил са се ваксинирали против грип, който показател е най- ниския за страната, показват данни на Статистическо бюро-Кюстендил. Профилактичните мерки са една от основните предпоставки за подобряване на здравния статус на населението. Едва 13,0% от анкетираните лица в страната някога са се ваксинирали против грип. Най-разпространено е приложението на тази профилактична мярка в София-столица (21,7%).

Изследване на нивото на холестерол са правили 45,1% от анкетираните в страната. Най-голям е делът на лицата, на които е извършено това изследване в областите Ловеч (65,4%), Пловдив (62%) и Кюстендил (61,7%). Впечатление прави ниската честота на разпространение на тази профилактична мярка в областите Разград (15,2%), Кърджали (19,7%) и Добрич (28,6%).

Наблюдават се съществени различия в регионален аспект по отношение на извършването на мамография. Най-голям е относителният дял на жените, извършвали някога това изследване в областите Смолян (45,8%), София (44,2%) и София-столица (37,9%). Във Видин (3,4%), Монтана (8,3%) и Кърджали (8,4%) относителния дял на жените приложили тази профилактична мярка е значително по-нисък. В област Кюстендил от тази превантивна мярка са се възползвали 36,4%.