Ромски набези тормозят селата Дяково и Кременик
Ромски набези тормозят селата Дяково и Кременик / Маргарита Петрова,Дарик радио

От непрекъснати ромски набези се оплака кметският наместник на селата Дяково и Кременик Здравка Тонева по време на среща на кмета на общината Методи Чимев със селските управници.

Тонева коментира, че всички вили и къщи са станали жертва на набезите. Тя обясни, че ромите правели предварителни огледи под претекст, че изкупуват орехи или желязо. Последната регистрирана кражба е от вчера.

По време на срещата бяха обсъдени началото на жътвената кампания в Дупнишко и пожароопасния сезон. Кметовете коментираха проблема с липсата на доброволци към гасаческите групи. Хората нямат стимул да се включат в тези групи, тъй като това не се заплаща. Миналата година на доброволците било обещано поне по 1 кубик дърва, но това не било изпълнено. Двама от доброволците в с. Бистрица напуснали, кметът Васил Бански ги заменил с други двама, а имената им дописал в списъка на гасаческата група. Дал този списък в НП „Рила", но тъй като имало дописване на две имена дирекцията на парка подали сигнал до прокуратурата срещу кмета на селото за съставяне на документ с невярно съдържание. Това разказа самият Бански по време на днешната среща. Проблема с гасаческите групи е в повечето от населените места.