Проверяват има ли немлечни мазнини в млечни продукти
Проверяват има ли немлечни мазнини в млечни продукти / Дарик радио,архив

Проверки за наличие на немлечни мазнини в млечни продукти започнаха инспекторите от ОДБХ Кюстендил. Проби от 6 марки сирена, 5 масла и 5 вида кашкавал са взети от супермаркет в града.Проверките за съответствието на пуснатите на пазара млечни продукти с изискванията на наредбата за наименованията фиксирани за млечни продукти се извършват на територията на цялата страна.
„Целта е да се установи има ли в тези продукти немлечни мазнини.Стремим се да обхванем максимален брой производители опериращи на българския пазар, като производителите могат да са и от други държави. Идеята на това продуктите да се вземат от търговската мрежа е да видим какво точно се случва на пазара, там където се срещат производителя и потребителя. Затова, а и за да са изненадващи проверките, пробите взехме от търговската мрежа", заяви началникът на отдел "Контрол на храните" към ОДБХ- Кюстендил д- р Велка Войнова.
Тя е категорична, че външният вид на продукта не е определящ за състава му, трябва да се направи лабораторно изпитване.
Ако има немлечни мазнини в изследваните проби ще се информира първо областната дирекция по безопасност на храните, на чиято територия е фирмата- производител и ще се наложат санкции- акт за установяване на административно нарушение за некоректно етикитиране на продукта.