/ DarikNews.bg, Гергана Николова
Пореден протест на граждани съпътстваше сесията на Общинския съвет (ОбС) в Кюстендил.

Група недоволни жители на община Кюстендил отново се събраха пред сградата на общинската администрация, за да изразят несъгласието си с драстично увеличените размери на местните данъци и такси. 

Жители на Кюстендил протестираха срещу увеличението на местните данъци и такси

Преди началото на заседанието, общински съветници, които не са подкрепили предложението за вдигането на размера на налозите, взето в края на миналата година, се срещнаха с протестиращите, за да им обяснят, че на този етап решението на съветниците не може да бъде прегласувано и ще остане валидно за настоящата година.

Протестиращите заявиха, че ще призоват местните да не плащат данъците и таксите за 2023 година, а само тези за моторно-превозните средства, за да могат да използват автомобилите си.

Излъчени от протеста жители на общината бяха допуснати да присъстват на заседанието на ОбС, но там бяха призовани да изчакат края му, за да бъде отговорено на въпросите им.

По време на сесията, кметът на общината Петър Паунов посочи, че на въпросите на участниците в протеста вече е отговорено по време на организирана от Общината дискусия през миналата седмица. Той посочи още, че е ясно, че за тази година няма законов вариант данъците и таксите да бъдат променяни.

Той съобщи още, че днес е бил погасен облигационният заем на Община Кюстендил, като това е станало с приходите от продажбата на общинския хотел "Кюстендил".

Кметът посочи, че на следващо заседание на местния парламент ще се гласува предложение за фирма, която да изгради фотоволтаичен парк на общински терен. Тогава ще се гласува и оператор на изградената инсталация за третиране на битовите отпадъци.

Паунов съобщи още, че веднага след земетресенията в Турция и Сирия, училищата, детските градини, социалните заведения са получили изискване за преглед на протоколите за реакция при природно бедствие.
Елица Иванова, БТА