/ Vesti.bg
Новите ставки влизат в сила от Нова година
Общинските съветници в Кюстендил вдигнаха на вчерашното си заседание данъка сгради от 1,4  на 2,5 промила, данъка "придобито имущество" от 2 на 2,5 промила, както и "данъка МПС" с 47% средно за различните класове автомобили. Новите ставки влизат в сила от Нова година, предаде БНР.

Увеличението на трите данъка става, след като само преди двадесетина дни съветниците вдигната драстично и таксата смет - от 1,4 на 3,5 промила за града и на 9,5 промила за  селата. 

Не се предвижда увеличение на такса „смет“ в Хасково

Това породи недоволство и последва вълна от коментари в социалните мрежи, а в близкото село Жиленци започна и протестна подписка. Данъкът за МПС се определя от мощността на двигателя, коефициент в зависимост от годината на производство на автомобила и екологичната категория, като увеличението е около 50 % за киловат при масово караните коли.

На заседанието бяха приети и нови такси за платено паркиране. За паркиране в зони за кратковременно платено паркиране ще се плащат 50 ст. за първите 30 минути, а за първия час след първите 30 минути – 1 лев. Месечният абонамент ще бъде 60 лева, а годишният за паркомясто – 600 лева.

Не беше одобрено предложението на част от съветниците данъкът сгради да не се вдига повече от 2 промила.